joi, 5 februarie 2009

Woodstock

De curand mi-am amintit de un festival fantastic din '69,Woodstock,multumita celor de la Cinemax.Vazusem concertul si pe dvd,dar mai demult.Tot ce pot sa zic este ca mi-ar fi placut sa fiu acolo,undeva mai in spate,mult mai in spate,dar acolo!
Pacea,muzica si iubirea care pluteau in aer trebuie sa fi facut totul extraordinar de placut.Toti tineri,fara ura intre ei,chiar si doar pentru trei zile.
Acest concert cred ca a fost punctul maxim al generatiei "Flower Power" si de asemenea varful piramidei in ceea ce inseamna consumul de droguri pe metrul patrat:))Dar poate drogurile sunt cele care au facut acea generatie sa fie atat de frumoasa si sa produca o muzica atat de buna,prezenta pentru trei zile pe o singura scena,ascultata de un milion jumate de oameni,pe un singur camp,reascultata de atunci prin dvd-uri,cd-uri,casete si multe altele.Cantareti precum Joe Cocker,Jimi Hendrix(cu al sau imn al Americii cantat la chitara electrica,de neuitat),Richie Havens,Joan Baez,The Who,Santana si multi,multi altii au fost acolo si mai multi si-ar fi dorit sa fie,dar nu au reusit sa ajunga datorita faptului ca la un moment dat zona aceea a fost numita zona calamitata dupa doua zile de concert si s-a interzis accesul altor oameni.
Ma uitam la acel documentar cu acelasi titlu,despre acest concert,cu filmari perfecte pentru o productie din '69 si am vazut acolo toti acei tineri,bucurandu-se in stilul lor,pasnic,de muzica acea.
Au fost cateva incercari de a reface acel festival,in '79,care desi este apropiat ca ani,doar 10,nu s-a ridicat la valoarea primului,apoi in '89,un concert minuscul fata de cel din 69,apoi in '94,un pic mai bun decat cel din '89,dar sa fim seriosi,si apoi cel din 99,care a fost o catastrofa din toate punctele de vedere(cautati pe youtube imagini cu RedHotCHilliPapers cantand melodia Fire,parca sunt in timpul apocalipsei).
Anul acesta sunt 40 de ani de la acel moment mirific din '69 si sper sa se sarbatoreasca asa cum trebuie,printr-un concert pasnic care sa reuneasca cat mai multi cantareti care au fost si atunci la Woodstock.Ceea ce ar fi minunat!
Pana atunci insa,va las cu o melodie compusa si scrisa de John Lennon si Paul McCartney,pe vremea cand acestia formau The Beatles,formatie care nu a fost la Woodstock,din pacate,si care pentru mine cel putin este reprezentativa pentru acea generatie.Asadar,melodia se numeste "Strawberry fields forever" si este cantata de Richie Havens,un foarte bun cantaret prezent la Woodstock in '69.
Vizionare placuta si va mai spun odata ca daca as putea sa dau timpul inapoi,m-as duce in imaginile care urmeaza!Ele nu sunt prea clare,imaginea fiind veche,dar am ales-o pe aceasta special pentru a arata ca acel festival a fost demult!


Niciun comentariu: